دسته بندی :

بررسی تفاوت ها و ویژگی های سیستم های VRF و چیلر

()
چیلر

فهرست مطالب مقاله

فهرست مطالب مقاله

امروزه انتخاب بین سیستم وی آر اف و چیلر برای پروژه های مختلف به یکی از چالش های اصلی برای کارفرمایان تبدیل شده است. ممکن سوالاتی مانند چیلر بهتر است یا سیستم VRF؟ کدام سیستم تهویه مطبوع برای پروژه ما بهتر است؟ مصرف برق و انرژی کدام یک از سیستم های تهویه مطبوع چیلر و وی آر اف مناسب تر و پایین تر است؟

در این مقاله از سایت موراکو قصد داریم تا به طور کامل و جامع به بررسی سیستم وی آر اف و چیلر بپردازیم و مطلب مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم. سیستم چیلر و وی آر اف از جمله اصلی ترین تجهیزات و سیستم های مدرن و امروزی محسوب می شوند که برای صنایع و پروژه های مختلف مناسب هستند و می توانند عملکرد بسیار خوبی از خود نشان دهند.

اگر می خواهید با این سیستم های تهویه مطبوع و تفاوت آن ها به طور کامل آَشنا شوید به شما پیشنهاد می کنیم که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

 

آشنایی با چیلر به همراه فن کوئل

چیلر

سیستم تهویه مطبوع چیلر یک نوع دستگاه محسوب می شود که از طریق سیکل برودتی (تراکمی یا جذبی)، گرمای گاز مبرد یا جریان سیالی را دفع کرده و با به گردش در آوردن گاز مبرد سرد شده در مبدل حرارتی یا اوپراتور، آب ورودی به چیلر را تا دمای مورد نظر کاهش می دهد.

حال آبی که از سیستم چیلر خارج می شود، با دمای کمتر از 7 درجه برای مصارف تهویه مطبوع وارد ترمینال یونیت های مختلفی به نام فن کویل می شود که هر کدام از این یونیت ها درون یک اتاق یا بخش قرار داده شده اند.

فن کویل یونیتی به طور کلی از یک فن دمنده و لوله های مسی برای عبور آب خنک شده توسط چیلر تشکیل شده است تا بتواند فضا ها و محیط های مختلف را به دمای مناسب برساند. در نهایت هوای خنک شده توسط این سیستم ها به وسیله فن دمنده به محیط منتقل می شود.

همچنین اگر می خواهید کولر گازی مورد نظر خود با مناسب ترین قیمت تهیه کنید به شما پیشنهاد می کنیم که همین الان سری به فروشگاه موراکو بزنید.

 

سیستم VRF

سیستم تهویه مطبوع وی آر اف که مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow است، یک نوع سیستم تهویه مطبوع محسوب می شود که برای اولین بار توسط شرکت ژاپنی دایکین (DAIKIN) طراحی و ساخته شده است. اساس عملکرد این نوع سیستم تهویه مطبوع با چیلر ها و فن کویل ها تفاوت زیادی ندارد.

سیستم وی آر اف مانند چیلر و فن کویل دارای یک یونیت خارجی و داخلی است که مانند فن کویل تعریف می شوند. یکی از تفاوت های اصلی سیستم وی آر اف با چیلر این است که به جای استفاده مستقیم از آب سرد، از گاز مبرد توسط کمپرسور موجود در یونیت خارجی استفاده می کند و آن را به استفاده از شیر های انبساط پایین وارد یونیت داخلی می کند و به این ترتیب هوای وارد شده به محیط را خنک تر می کند.

در این سیستم تهویه مطبوع، یونیت خارجی از کمپرسور و کندانسور هوایی تشکیل شده است و همچنین هر یک از یونیت های داخلی این سیستم نیز از شیر انبساط، اوپراتور هوایی و فن دمنده تشکیل شده اند. در سیستم وی آر اف از کمپرسور های روتاری یا اسکرال اینورتردار استفاده می شود. از این رو ممکن است نرخ جریان ورودی گاز مبرد به لوله های کویل در این سیستم متغیر باشد! این نمونه از کمپرسور های با استفاده از سنسور هایی که دارند، می توانند از میزان بار گرمایی جذب شده توسط یونیت های داخلی اطلاعاتی کسب کرده و بر اساس این اطلاعات، گاز مبرد را به یونیت های داخلی پمپاژ کنند.

 

مقایسه سیستم VRF با چیلر

برای بتوانیم مقایسه دقیقی از سیستم های تهویه مطبوع وی ار اف و چیلر داشته باشیم، در ادامه قصد داریم تا به صورت کاملی این سیستم ها را از نظر عملکرد، قیمت، ظرفیت، هزینه های نگهداری و… بررسی کنیم.

پس اگر می خواهید با این سیستم های تهویه مطبوع بیشتر آشنا شوید و مقایسه دقیقی داشته باشید، به شما پینشهاد می کنیم که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

 

بررسی عملکرد چیلر و سیستم VRF

هر کدام از سیستم های تهویه مطبوع برودتی، عملیات خنک سازی را از طریق سیکل تبرید انجام می دهند! در چیلر ها، در ابتدا آب از طریق خود چیلر خنک شده و سپس به یونیت های فن کویل و هواساز منتقل می شود. حال عبور هوای از روی آب خنک شده باعث خنک شدن هوای محیط می شود.

ولی در سیستم وی آر اف این کار به شکلی دیگر انجام می شود! در این سیستم تهویه مطبوع، گاز مبرد از طریق یونیت خارجی به یونیت های داخلی منتقل میشود. سپس در این ماده سیال از سیکل تبرید خنک شده قرار می گیرد و دیگر خبری از آب نیست!

به طور کلی باید گفت که در سیستم VRF یونیت های داخلی با گرفتن گرمای محیط و همچنین تبخیر گاز مبرد، موجب خنک شده فضا و محیط می شوند.

 

بررسی سیستم وی آر اف و چیلر از نظر قیمت

در حال حاضر سیستم وی ار اف توسط برند ها و شرکت های مختلف مانند دایکین، میتسوبیشی، سامسونگ، ال جی و… ساخته و روانه بازار می شود. با مقایسه قیمت ها میتوان متوجه شد با اینکه سیستم وی آر اف نسبت به چیلر در ظرفیت ها بزرگتر است و همچنین کارکرد بهتری دارد، ولی از نظر قیمت تفاوت زیاد با این سیستم تهویه مطبوع ندارد.

در این صورت انتخاب یونیت خارجی مجزا برا هر واحد، با خرید یک سیستم وی آر اف تفاوت خاصی را ایجاد نمی کند. از این رو باید گفت که چیلر مرکزی به همراه فن کویل ها و یونیت های داخلی، می توانند از نظر قیمتی به صرفه تر و مناسب تر باشند. ولی اگر تصمیم به خرید و تهیه سیستم وی آر اف (VRF) دارید، بهتر است به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع مرکزی از آن استفاده کنید.

همچنین مورد دیگری که باید مد نظر قرار داد، قیمت و هزینه مصرف انرژی این سیستم های تهویه مطبوع است! به طور کلی مزیت اصلی مینی چیلر ها، داکت اسپیلت ها و همچنین کولر های گازی نسبت به سیستم تهویه مطبوع مرکزی وی آر اف، جدا بودن محاسبه برق مصرفی هر واحد ساختمان است! به این ترتیب ساکنین بر اساس میزان مصرفی که از سیستم تهویه مطبوع خود داشتند، هزینه برق مصرف شده را پرداخت می کنند.

البته باید اضافه کرد که به لطف تکنولوژی امروزه سنسور ها و ابزار های زیادی مانند اندازه گیر انرژی یا Energy meter وجود دارند که به شما اجازه می دهند تا بتوانید با به کارگیری آنها در چیلر مرکزی و همچنین سیستم وی آر اف، از میزان مصرف برق هر کدام از واحد ها به صورت جداگانه اطلاعاتی به دست بیاورید.

البته در سیستم های وی آر اف که توسط شرکت های دایکین، ال جی و… طراحی می شوند، این قابلیت نیز جدیدا موجود شده است و کار شما را راحت تر می کند.

 

بررسی تفاوت چیلر و سیستم VRF از نظر مصرف انرژی

در بخش یونیت خارجی سیستم وی آر اف، از جدید ترین کمپرسور های با دور متغیر استفاده شده است! این نوع کمپرسور های به گونه ای طراحی شده اند که با توجه به میزان بار برودتی مورد نیاز، دستگاه زیر بار خواهد رفت و از این رو مدیریت مصرف انرژی در این سیستم تهیوه مطبوع به خوبی انجام می شود. البته برای اینکه مقایسه دقیقی از میزان مصرف انرژی این دو دستگاه داشته باشیم، باید شرایط چیلر را کامل تر در نظر بگیریم.

باید برای این مقایسه عوامل زیادی را مد نظر قرار داد. برای مثال این مقایسه در چه ظرفیتی انجام می شود؟ چه نمونه از کمپرسوری در چیلر به کار برده شده است؟ آیا کمپرسور به کار رفته در چیلر از نوع معمولی است یا انورتر؟

ولی در کل اگر بخواهیم یک مقایسه داشته باشید باید گفت که سیستم های وی آر اف مصرف انرژی بهینه تر و مناسب تری نسبت به چیلر ها دارند.

 

بررسی تفاوت چیلر و سیستم VRF از نظر هزینه نصب و نگهداری

یکی از ملاک های دیگری که برای بررسی تفاوت های سیستم وی آر اف و چیلر و تعیین برتری مد نظر خود قرار دهیم، هزینه نصب و نگهداری آنها است. به طور کلی چیلر ها به دلیل ساختاری که دارند، از نظر هزینه نصب و نگهداری نسبت به سیستم های تهویه مطبوع وی آر اف مناسب تر و به صرفه تر هستند.

هزینه نصب و راه اندازی برای سیستم های VRF بالا تر است. به همین دلیل برای نصب و راه اندازی یا حتی سرویس این نوع سیستم های باید از افراد متخصص و با تجربه کمک گرفت.

البته با اینکه سیستم های وی آر اف هزینه نصب و راه اندازی بالایی دارند ولی در طولانی مدت هزینه تعمیرات کمتری را روی دوش شما می گذارند. از آنجایی که چیلر ها در طی سال به سرویس و خدمات از این قبیل نیاز دارند، شما مجبور هستید سالانه هزینه زیادی را برای تعمیر و نگهدار از سیستم چیلر پرداخت کنید.

البته برخی از انواع چیلر ها مانند چیلر های اسکرال قابل تعمیر نیستند و در صورت خرابی باید تعویض شوند. با این حال باید اضافه کرد که مقرون به صرفه بودن به معنی پایین بودن هزینه تعمیرات سیستم های وی آر اف نیست! اگر خرابی در این سیستم ها به وجود بیاید، عملکرد آنها دچار افت شده و هزینه تعمیرات آن ها بالا می رود!

ولی از آنجایی که در سیستم های وی آر اف در طولانی مدت کمتر خراب می شوند، هزینه تعمیرات کمتری نیز ایجاد می کنند.

 

بررسی تفاوت های چیلر و سیستم VRF از نظر ظرفیت سرمایش و گرمایش

VRF

برای بررسی و مقایسه بهتر چیلر با سیستم وی آر اف باید ظرفیت سرمایش و گرمایش آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. سیستم وی آر اف دارای کمپرسور هایی است که در موقعیت های مختلف قادر است میزان مصرف انرژی و همچنین ظرفیت سرمایشی خود را تغییر دهد.

از طرفی سیستم های تهویه مطبوع چیلر نیز از نظر ظرفیت سرمایشی می توانند به خوبی عمل کنند و ظرفیت بسیار بالایی دارند! به همین دلیل می توانند نیاز هر ساختمان و کارخانه ای را برطرف کنند. از نظر ظرفیت سرمایش باید گفت که هر دو سیستم تهویه مطبوع چیلر و وی آر اف ظرفیت مناسبی دارند و می توانند به خوبی با هم رقابت کنند.

ولی در این بین مهم ترین مزیتی که استفاده از چیلر و فن کویل در اختیار شما قرار می دهد، امکان غیر فعال کردن چیلر در فصل های سرد سال مانند زمستان و پاییز است! در فصل های سرد سال شما می توانید به جای چیلر از موتور خانه یا پکیج جهت تأمین آب گرم فن کویل های استفاده کنید. در مقابل، گرمایش در سیستم های تهویه مطبوع وی آر اف به سه صورت است:

  1. استفاده از هیت پمپ سیستم وی آف و ایجاد گرما از طریق زیر بار رفتن کمپرسور در زمستان
  2. قرار گرفتن کویل آب گر م در مقابل یونیت های سقفی و کانالی و همچنین استفاده از موتورخانه برای تولید آب گرم
  3. استفاده از سیستم های هوشمند مجزا برای گرمایش مانند رادیاتور

 

بررسی سایر ویژگی های چیلر و سیستم VRF

همچنین به علاوه مقایسه هایی که در این مقاله از سیستم های تهویه مطبوع وی آر اف و چیلر داشتیم، در ادامه این دو سیستم ها را از نظر ویژگی های دیگر نیز مورد بررسی قرار می دهیم؛

  1. سیستم وی آر اف برای ساختمان های مرتفع کاربرد خوبی ندارد و دچار محدودیت هایی است! حداکثر فاصله عمودی میان یونیت های خارجی این سیستم و دورترین یونیت داخلی باید حدود 50 متر باشد! همچنین حداکثر فاصله میان دو یونیت داخلی که منبع تغذیه آن یونیت خارجی است 15 متر می باشد و در کل طول مجاز برای لوله کشی حدود 1000 متر است. این در صورتی است که چیلر ها و فن کویل های برای ساختمان های مرتفع نیز مناسب هستند و می توانند عملکرد مناسبی از خود نشان دهند.
  2. همچنین در لوله کشی میان یونیت های سیستم وی آر اف دارای حساسیت زیادی است و اگر در این کار اشتباه رخ دهد ممکن است این نوع سیستم تهویه مطبوع دچار مشکل شده و هزینه زیادی را به بار بیاورد.
  3. یکی از متداول ترین مشکلات که سیستم های وی آر اف دارند، نشتی گاز مبرد است که نه تنها برای محیط زیست اتفاق بدی است، ممکن است هزینه زیادی را برای شما ایجاد کند.

 

سخن پایانی

در این مقاله از موراکو سع شد تا به صورت کامل و جامع به ببری و مقایسه دقیق سیستم های تهویه مطبوع چیلر و وی آر اف بپردازیم. انتخاب بهترین سیستم تهویه مطبوع به طور کامل به نوع پروژه و شرایط محیطی بستگی دارد. در بعضی اقلیم ها ممکن است چیلر ها به خوبی عمل کنند و همچنین در برخی از اقلیم ها نیز سیستم های وی آر اف بتوانند عملکرد خوبی از خود نشان دهند و بازدهی مناسبی داشته باشند.

از این رو به شما توصیه می کنیم که برای کسب اطلاعات تکمیلی و دریافت مشاوره با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.

چقدر این پست برای شما مفید بود؟

از چپ به راست می توانید به این پست امتیاز دهید

میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:

تا الان رای ثبت نشده ! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *