هواساز یا هوارسان (Air Handling Unit) از جمله دستگاه های کاربردی برای تنظیم و کنترل رطوبت، دما و افزایش سطح کیفی هوا به شمار میرود. استفاده از این مدل سیستم تهویه مطبوع با هدف تنظیم و کنترل گردش هوا در سازه های مختلف صورت میگیرد. بنابراین، دستگاههای هوارسان از بهترین گزینهها برای پالایش، پاکسازی، تصفیه و تامین هوای تازه در محیط های مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی محسوب میگردند.
بررسی انواع هواساز
هواساز ها دارای انواع مختلفی میباشند. این انواع بر اساس تفاوت های به وجود آمده در هواساز ها تشکیل شده است. تفاوت هایی هواساز ها در نوع کاربرد، نوع ساختار و کنترل جریان هوا میباشد. دانستن این تفاوت ها می تواند در خرید هواساز مورد نظر شما کمک زیادی کند.
از لحاظ نوع کاربرد
هواساز ها از لحاظ نوع کاربرد در دو دسته کلی هوا ساز صنعتی و ساختمانی یا آپارتمانی طبقه بندی میشوند. هوارسان های ساختمانی برای تامین هوای تازه محیط های با کاربری آموزشی، تجاری، اداری و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از هوارسان ها در ابعاد کوچکی طراحی و تولید میشوند. همچنین، این دستگاه ها در فضاهای باز مانند بالکن و پشت بام نصب میشوند.
هواساز های صنعتی غالبا در ابعاد و اندازه های بزرگ تری در مقایسه با مدل های آپارتمانی طراحی و به مرحله تولید میرسند. استفاده در سالن های بزرگ تولیدی، سوله های انبار و محیط های صنعتی، از عمده ترین موارد کاربرد هوا ساز صنعتی تلقی میگردد. همچنین، برخورداری از فیلترهای قوی و باکیفیت و قابلیت رطوبت گیری از هوای محیط را میتوان از دیگر مشخصات هوارسان صنعتی برشمرد. ضمنا، قیمت هواساز صنعتی در مقایسه با نوع آپارتمانی متفاوت میباشد.
از لحاظ نوع ساختار
هواساز از نظر نوع ساختار در سه دسته هایژنیک (Hygienic)، معمولی (Normal) و هوا ساز سقفی توکار (Concealed ceiling) تقسیم بندی میشود. هوارسان هایژنیک با نام های هوا ساز اتاق تمیز یا بیمارستانی نیز شناخته میشود. این نوع از هوارسان ها امکان تامین هوای تمیز، استریل و عاری از هرگونه آلودگی را در محیط فراهم میسازند. به همین جهت، هوارسان هایژنیک از بهترین گزینه ها برای استفاده در اتاق های تمیز، آزمایشگاه های ابزار دقیق و بیمارستان ها قلمداد میگردد.هواساز سقفی توکار عموما در سقف کاذب و داخل ساختمان نصب و جانمایی میگردد. برخورداری از ظرفیت هوادهی پایین، قیمت مناسب و ابعاد کوچک، از دیگر مشخصات این نوع سیستم هوارسانی محسوب میشود. دستگاه های هوا ساز معمولی یا نرمال برای مراکز خرید زنجیره ای، دانشگاه ها و تالارهای پذیرایی کاربرد دارند. بدنه این نوع هوارسان از ورق های گالوانیزه باکیفیت ساخته میشود.
از نظر کنترل جریان هوا
این نوع از دستگاه های هواساز در دو دسته با حجم هوادهی ثابت و حجم هوادهی متغیر طبقه بندی میشوند. در هوارسان با حجم هوادهی ثابت (Constant Air Volume)، میزان جریان هوای خروجی از سیستم همواره ثابت است. ضمنا، سیستم های AHU از لحاظ زون بندی در انواع Single zone (هوارسان تک منطقه ای) و Multi zone (هوا ساز چند منطقه ای) موجود می باشند. از منظر جهت خروج جریان هوا، این دستگاه ها در مدل های پایین زن، بالا زن و روبرو زن تولید می شوند. همچنین، دستگاه های هواساز از لحاظ شکل یونیت در دو دسته افقی و عمودی (Horizontal/Vertical) جای میگیرند.
اجزای هواساز
- بدنه: بدنه از اجزای اصلی و حائز اهمیت سیستم هوارسان به شمار میرود. بدنه دستگاه غالبا از ورق های گالوانیزه تولید میشود. ساختار بدنه دارای دو قسمت جداره خارجی و جداره داخلی میباشد. قسمت داخلی متناسب با نوع و مدل هوارسان از جنس استیل یا گالوانیزه و بخش خارجی از جنس گالوانیزه است. همچنین، به منظور جلوگیری از هدر رفت انرژی، میان جداره ها با استفاده از عایق های باکیفیت پوشش داده میشود.
- کویل: فرآیند تغییر و تنظیم دمای هوای عبوری جهت تامین نیاز گرمایش و سرمایش محیط از طریق کویل هواساز صورت میگیرد. این قطعه بسته به نوع دستگاه به صورت کویل مستقیم (Direct) و کویل غیر مستقیم (Indirect) طراحی و تولید میشود. کویل انبساط مستقیم برای انجام فرآیند سرمایش از جریان سرد مبرد استفاده میکند. کویل های غیر مستقیم، برای ایجاد سرمایش و گرمایش از جریان آب سرد تولید شده توسط چیلر و جریان آبگرم تولیدی به وسیله پکیج و دیگ بهره میبرند.
- فیلتر: فرآیند فیلتراسیون و جذب ذرات معلق در هوا و آلودگی ها، توسط فیلتر سیستم AHU انجام می شود. فیلتر هپا، کربن اکتیو، کیسه ای، پلیتد و فیلتر آلومینیومی از انواع فیلترهای به کار رفته در ساختار هوارسان تلقی میگردد.
فن دمنده: گردش هوای تامین شده و توزیع آن به محیط مورد نظر، توسط فن دمنده (Supply Fan) اجرایی می شود. از انواع فن های این سیستم میتوان به فن سانتریفیوژ، فن فوروارد و بکوارد و فن پلاگ، اشاره نمود. ضمنا، تجهیزات کنترلی، تجهیزات رطوبت زن، سیستم بازیاب حرارت، فن برگشت، دمپر، کانال و جعبه اختلال، از دیگر اجزای تشکیل دهنده دستگاه هوارسان میباشند.
نحوه عملکرد هواساز
مکانیزم عملکرد دستگاه هوارسان بر اساس آب سرد یا آبگرم تامین شده توسط چیلر و مینی چیلر و سیستم حرارت مرکزی صورت میگیرد. برای سرمایش و گرمایش آب سرد موجود در چیلر یا آبگرم تولید شده در پکیج توسط سیستم لوله کشی به دستگاه هوارسان انتقال پیدا میکند. فن های تعبیه شده در دستگاه ضمن دمیدن هوا از روی کویل سرمایش یا گرمایش، به واسطه فشار تولید شده توسط الکتروموتور و فن موجب تولید هوای سرد یا گرم میشوند. در فصل گرم سال، هوای سرد هوا ساز توسط فن دمنده و از طریق کانال ها در محیط داخلی جریان پیدا میکند.
نحوه تنظیم هواساز
کنترل و تنظیم دما توسط سیستم های هوارسان با استفاده از ترموستات، شیر کنترل و هوای برگشتی انجام میشود. برای رسیدن دمای محیط به شرایط دمایی ایده آل، ترموستات به الکتروموتور و فن دمنده دستگاه دستورات لازم را صادر می کند. با تغییر دور و روشن یا خاموش شدن فن، دمای محیط به بازه تنظیم شده نزدیک میشود.
نحوه خرید هواساز
شرکت تهویه پرسانزمینه مناسب برای خرید دستگاه های هوارسان را با قیمت مناسب فراهم آورده است. متقاضیان میتوانند به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به درگاه اینترنتی Moraco-group.com مراجعه نمایند. عرضه محصولات باکیفیت و خدمات پس از فروش مناسب، از نقاط عطف این مجموعه محسوب میشود.