امروزه با گسترش صنایع و افزایش خطوط تولیدی نیاز به بهره گیری از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی بیش از پیش احساس میشود. یکی از این ابزارها مینی چیلر میباشد که موضوع اصلی این مقاله است. در این متن قرار است به شرح انواع این محصول، کاربرد و قطعات درونی آن بپردازیم.
چنانچه شما هم قصد خرید این محصول را داشته باشید بایستی برای یک انتخاب درست در گام نخست با این تجهیز آشنا شوید. چرا که تنها در این صورت است که میتوانید محصولی متناسب با فضای کاربری و نیاز خود را خریداری کنید. برای دریافت اطلاعات تکمیلی در این حوزه با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
مینی چیلر چیست؟
همانطور که از نام این محصول انتظار میرود این تجهیز در حقیقت چیلری می باشد که از لحاظ ظرفیتی و سایزی کوچک تر شده است. ظرفیت در نظر گرفته شده برای این تجهیزات حداکثر ده تن تبرید است.
هنگامی که این دستگاه قرار باشد نقش یک تجهیز خنک کننده و سرمایشی را در فضا بازی کنند؛ آب خنک با کمک پمپ به هواساز های داخلی انتقال مییابد و در نهایت توسط فعالیت سایر اجزا پروسه خنک سازی انجام میپذیرد.
چنانچه کاربر تمایل داشته باشد تا از این محصول به عنوان یک خنک کننده صنعتی بهره بگیرد؛ آب خنک به درون تبدیل کننده حرارتی یا یک تجهیز صنعتی هدایت می شود و موجب افت دمای دستگاه خواهد شد. یعنی آب خنک درون تجهیز گردش مییابد؛ حرارت سیال را دریافت کرده و سپس به مدار برمیگردد؛ مجددا پس از خنک سازی به مجاور سیال برگردانده می شود تا در نهایت سیال در حال جریان کاملا خنک شود.
پس با این تفاسیر این تجهیزات هم در متراژ های کوچک میتوانند مفید باشند و هم در متراژ های صنعتی کارساز خواهند بود.
در این محصولات در یک چرخش یا مدار بسته پروسه خنک سازی آب صورت میپذیرد. قطعات درگیر در این محصولات شامل اواپراتور، شیر انبساط ورودی، کندانسور، کمپرسور و مبرد هستند. در ادامه به طور جزئی تر در مورد ساختار درونی این ابزار ها صحبت خواهیم کرد.
کاربرد و موارد استفاده Mini chiller
حال که به طور مختصر با مینی چیلر ها آشنا شدید وقت آن است که با کاربرد ها و موارد استفاده این نوع سیستم تهویه مطبوع نیز به صورت کامل آشنا شوید:
اسفتاده در ساختمان های مسکونی
همان طور که در ابتدا مقاله به آن اشاره شد، مینی چیلر ها می توانند به منظور تولید هوای خنک در انواع فضاها کاربرد داشته باشند. شما با توجه به فضای کاربری میتوانید آن ها را روی “سقف”، “زمین” و یا حتی “دیوار” جای دهید.
این محصول دمای آب را کاهش داده و آن را به سمت فن کویل ها هدایت میکند؛ در نهایت پروسه خنک سازی هوا انجام میگیرد. اگر کاربر قصد داشته باشد تا از این محصول به عنوان یک تجهیز گرمایشی استفاده کند تنها کافیست آب گرم تولید شده از یک پکیج دیواری و یا زمینی را به فن کویل ها منتقل کند. در این صورت شاهد انتشار هوای گرم از سوی دستگاه خواهیم بود.
محصولاتی که در فضاهای مسکونی و شخصی مورد استفاده قرار می گیرند از دو بخش کلیدی تشکیل شدهاند. این دو بخش شامل فن + کویل ها می شود. کویل های تعبیه شده در واقع لوله هایی با متریال مس هستند که دارای پیچ و انحناهای زیادی میباشند.
هنگامی که آب خنک درون لوله ها هدایت گردد؛ بدنه خارجی کویل خنک میشود و باد خنک تولید خواهد شد. اما زمانی که آب داغ درون لوله ها جریان یابد بدنه خارجی کویل ها گرم شده و طبیعتا شاهد انتشار هوای گرم خواهیم بود. در واقع به همین علت است که از متریال مس برای تولید این لوله ها استفاده میشود؛ مس واجد ضریب انتقال دمایی بالایی است.
پس از آماده سازی و افت دمای آب (ایجاد آب خنک) حال تنها لازم است تا یک فن در قسمت پشتی لوله ها نصب شود. با کمک فن هوای گرم و یا سرد بر روی لوله ها دمیده خواهد شد.
استفاده در صنعت و کارخانه ها
علاوه بر موارد ساختمانی و یا مسکونی Mini chiller به شکل گسترده و در صنایع نیز می تواند مثمر ثمر باشد. همانگونه که در تصویر زیر می بینید آب خنک تولید شده توسط این تجهیزات به لوله های تبدیل کننده حرارتی انتقال می یابد. آب خنک در بین لوله ها به جریان در می آید و گرمای شدید اسید سولفوریک را به خود جذب کرده و مجدداً به سمت Mini chiller روانه می شود. پس از آنکه مجددا آب خنک شد دوباره به سمت مبدل انتقال می یابد.
استفاده از مینی چیلر ها در چنین شرایطی پروسه های خطوط تولیدی را به شدت تسهیل کرده است.
یک سوال
احتمالاً یک سوال کلیدی برای شما ایجاد شده است که آیا این تجهیزات میتوانند تحت عنوان یک تجهیز گرمایشی ایفای نقش کنند ؟
بله، چنانچه تجهیزات مورد نیاز برای تولید هوای گرم بر روی Mini chiller نصب شده باشد می تواند هوای گرم را نیز تولید کند. همانطور که توضیح داده شد اگر به جای آب سرد آب گرم به سمت کویل ها هدایت شود این حالت امکان پذیر است.
اما از آنجایی که چنین حرکتی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست عموماً از چیلر ها به عنوان یک تجهیز گرمایشی استفاده نمی شود. علت این است که ما توسط گاز طبیعی می توانیم به آسانی هوای گرم را تولید کنیم. این کار با صرف هزینه بسیار کمی انجام می شود. اما اگر قرار باشد از Mini chiller کمک بگیریم می بایست هزینه گزافی را متحمل شویم تا بتوانیم گرمای مدنظر را با کمک انرژی الکتریسیته تولید کنیم. ضمن آنکه به کارگیری این تجهیزات فضای زیادی از محیط را نیز اشغال خواهد کرد.
اجزای مینی چیلر
به منظور درک بیشتر فعالیت و چگونگی عملکرد Mini chiller به شرح اجزای درگیر در این تجهیزات میپردازیم.
کمپرسور
توان مورد نیاز برای جابجایی مبرد در چرخه سرمایش توسط این قطعه تامین میگردد. با توجه به نوع محصول از انواع کمپرسورها استفاده میشود. این محصولات میتوانند ظرفیت های متنوعی را شامل شوند. از آنجایی که Mini chiller واجد ظرفیت کمتری میباشد کمپرسورهای با توان کمتر نیز جوابگوی این تجهیزات خواهند بود. عموماً از نمونههای روتاری و اسکرال برای این تجهیزات کمک گرفته میشود.
گاهی در برخی خطوط صنعتی نیاز به چرخه سرمایش محدود داریم، در این حالت از یک چیلر با ظرفیت پایین استفاده میشود. در چنین شرایطی میتوان از کمپرسورهای پیستونی نیز کمک گرفت.
در حال حاضر به علت صرفه جویی در انرژی، اغلب کمپرسورها همراه با اینورتر استفاده میشوند. به ویژه در مواردی که مینی چیلر توانایی استفاده از چندین کمپرسور را ندارد. هنگامی که اینورتر به این تجهیزات اضافه شود تعداد خاموش و روشن شدن های دستگاه کاهش مییابد. همین موضوع سبب ارتقاء عمر بهینه مجموعه خواهد شد.
کندانسور
همانطور که در طول مقاله و در مبحث کاربرد اشاره شد یکی از موارد استفاده مینی چیلر ها فضاهای غیر تجاری است. اغلب به علت سهولت در نگهداری این تجهیزات از کندانسورهای هوایی در آن ها استفاده شده است. از آنجایی که این قطعه بخار خارج شده از کمپرسور را به بیرون انتقال می دهد لذا بهتر است که آن در فضای آزاد جای دهید. هنگامی که آن را در فضای محصور و بسته نصب کنید راندمان تجهیز افت می کند. به طور کلی در این کندانسور ها امکان استفاده از دو نوع کویل وجود دارد :
1- کویل فین و تیوب
در این نمونه ها کویل های استفاده شده تعداد زیادی لوله مسی هستند. فین های به کار رفته نیز از جنس آلومینیوم انتخاب می شوند (به منظور ارتقاء پروسه انتقال حرارت)
1- کویل میکروکانال
این نمونه ها جزء محصولات پیشرفته تر به شمار می روند. از لحاظ ظاهری مشابه محصولات قبلی می باشند اما در آن ها از تعداد زیادی کانال استفاده شده است. متریال کانال ها آلومینیوم میباشد. به علاوه فین های بکار رفته در این محصولات نیز آلومینیوم های کاملا فشرده هستند.
هنگامی که از این کویل ها در ساخت Mini chiller استفاده شود به علت فشرده بودن فین ها ابعاد کلی مجموعه به طور چشمگیری کوچک تر خواهد شد. به عبارتی اشغال فضای کمتری صورت میپذیرد.
شیر انبساط
دما و میزان مبرد وارد شده به اواپراتور توسط این قطعه مدیریت میشود. پس با این تفاسیر این شیر یک قطعه کلیدی در مینی چیلر به شمار میرود. در حقیقت دمای آب خارج شده از اواپراتور توسط این شیر سنجیده و کنترل می گردد و سپس پروسه سرمایش ادامه پیدا میکند. همچنین با حضور این قطعه از داخل شدن مایع مبرد به درون کمپرسور پیشگیری میشود. به طور کلی دو مدل شیر انبساط تولید و مورد استفاده واقع میشود:
1- نمونه های مکانیکی
در این محصولات از حباب سنسور دما استفاده شده است. محل تعبیه آن در قسمت خروجی مبرد از اواپراتور است. اصطلاحا به آن ها نمونه های ترموستاتیکی نیز گفته میشود.
2- نمونه های الکترونیکی
در این محصولات با توجه به تعبیه یک کنترل کننده الکترونیکی، پارامترهایی مثل “دما” و “فشار مبرد خارج شده از اواپراتور” مدیریت میشوند. این شیرها از لحاظ عملکردی راندمان بالایی دارند و میزان خطای آنها در قیاس با سایر نمونه ها بسیار کمتر است.
اواپراتور
اواپراتور در واقع نوعی تبدیل کننده دمایی است. نقش این قطعه در Mini chiller تغییر دمای آب مورد نیاز برای فن کویل می باشد. هنگامی که آب به اواپراتور وارد میشود دمای آن بالاست و برای آنکه آب دوباره به سیکل سرمایشی بازگردد باید توسط این قطعه دمای آن کاهش یابد. به طور کلی اواپراتورها در دو مدل اصلی تولید و مورد استفاده قرار میگیرند:
1- نمونه های پوسته و لوله
همانطور که از نام آنها پیداست این محصولات از چندین لوله پوسته مانند تولید شده اند. پوسته های به کار رفته حالتی استوانه ای شکل دارند. انتقال و جابه جایی مبرد از طریق همین لوله ها انجام میشود؛ هدایت آب نیز از درون پوسته (خارج از لوله ها) صورت میپذیرد. در زمان خرید مینی چیلر باید به این نوع اوپراتور ها نیز توجه داشته باشید!
2- نمونه های صفحه ای
در این Mini chiller، اواپراتور از چندین صفحه با ضخامت بسیار کم تولید شده است. صفحات همگی از متریال فلز هستند و ممکن است به شکل کاملاً مسطح و یا موج دار تولید شوند. در این محصولات علاوه بر ایجاد یک مسیر مشخص برای هدایت سیال، به علت صفحه ای بودن، سیال ها با یکدیگر تماسی نخواهند داشت. نکته مثبت این مبدل حرارتی این است که به علت شکل ظاهری آن که به فرم مسطح میباشد انتقال حرارت آب و مبرد در مدت زمان کمتری انجام میشود. این آپشن باعث میشود تا حجم مشخصی از آب در یک مبدل حرارتی صفحه ای، در قیاس با مبدل پوسته و لوله سریعتر خنک شود.
تابلو برق
تمامی تجهیزات صنعتی واجد بخشی به نام تابلو برق هستند. این قسمت وظیفه مدیریت تمامی فعالیت های در حال اجرا در مینی چیلر را بر عهده دارد. البته در بعضی از موارد ویژه از PLC به منظور مدیریت عملکرد تجهیزات کمک گرفته می شود.
قطعات جانبی
علاوه بر تمامی تجهیزات و قطعات اصلی، Mini chiller واجد قطعات جانبی دیگری نیز میباشد. این قطعات شامل محافظ ولتاژ، پمپ آب، تجهیزات پر کننده و تخلیه، گیج های نمایشگر فشار، مکانیسم های ضد یخ، محافظ جریان و … هستند.
فواید به کارگیری مینی چیلر
سیستم مینی چیلر دارای مزایای منحصر به فرد زیادی است که در ادامه برای آشنایی بیشتر شما برخی از مهم ترین آنها را به شما معرفی میکنیم:
- عمر بهینه بالا
- وزن سبک و اشغال فضایی کم
- آلودگی صوتی کم
- بدون نیاز به برج های خنک کننده
- محدوده تبرید بین 3 الی 10 تن
- نصب آسان و سریع
- عملیات تعمیر و نگهداری راحت و با هزینه کم
- قابل استفاده برای تمامی فصول سال
- بسیار مناسب برای آب و هوای حاره ای و خشک
- بدون نیاز به کانال کشی
- امکان تعبیه در فضای باز مانند پشت بام و یا بالکن
همچنین باید اضافه کرد که قیمت مینی چیلر خانگی نسبت به دیگر سیتسم های تهویه مطبوع مشابه در فروشگاه موراکو بسیار مناسب و به صرفه است!
معایب استفاده از مینی چیلر
با وجود اینکه این محصول از مزایای بسیار خوبی بهره مند است. استفاده از آن معایبی نیز به همراه دارد؛ در ادامه به چند مورد آن اشاره می کنیم:
طول عمر کمتر
با توجه به اینکه این محصول از سایز و اندازه کوچک تری بهره مند است . از وسایل و تجهیزات کمتری در آن استفاده شده است. ساختار این وسایل و تجهیزات از فناوری ساده تری برخوردار هستند. به همین علت مقاومت آن ها در برابر باران ، برف، گرما و یخ زدگی کمتر است و احتمال آسیب دیدن آن ها بالا می باشد.
پوشش دهی فضای کمتر
مینی چیلر می تواند محیط محدودی را تحت پوشش خود قرار دهد. علت، نوع طراحی ساختاری آن است، که در جهت استفاده در ساختمان های مسکونی ، شرکت های تجاری و اداری کوچک می باشد. تجهیزات و وسایل به کار رفته در مینی چیلر ها ، به صورتی طراحی شده اند که قابلیت و توان تامین خنکی فضای کارخانجات، مراکز صنعتی و یا حتی ساختمان های بلند در آن ها وجود ندارد.
نصب در فضای باز
همان طور که می دانید این محصول را در فضای باز نصب می کنند. که همواره مشکلاتی به همراه خود دارد. یکی از این مشکلات آسیب پذیر بودن این محصول در برابر باد و شرایط آب و هوایی مختلف می باشد. که احتمال خرابی بخشی از تجهیزات و قطعات آن وجود دارد.
عدم امنیت
هنگامی که این محصول در محیط باز نصب می گردد، امنیت و ایمنی آن کاهش می یابد. به این صورت که به راحتی می تواند در دسترس خرابکاری و سرقت باشد. مینی چیلر از قابلیت پاک سازی هوا از مواد سمی و شیمیایی موجود در آن بهره مند نیست. در نتیجه نمی تواند هوای پاک و سالمی برای افراد تولید کند.
انواع مینی چیلر
مینی چیلر عمدتاً در دو دسته تراکمی و جذبی دسته بندی می شود. که هر یک عملکرد خاص خود را دارد. عمل سرمایش در نوع تراکمی با انرژی الکتریکی صورت می گیرد. در نوع جذبی عمل سرمایش با استفاده از انرژی حرارتی انجام می پذیرد. این نوع محصول را می توان بر طبق نحوه ی خشک شدن ماده مبرد نیز دسته بندی کرد، که در دو دسته:
- هوا خنک
- آب خنک
نحوه خرید مینی چیلر
چنانچه قصد خرید این تجهیزات را داشته باشید می توانید از طریق این سایت اقدام کنید. این مجموعه خوشبختانه به علت فروش محصولات مرغوب و جذب حداکثر رضایت مشتریان در حال حاضر یکی از برترین فروشندگان در این حوزه محسوب می شود.
بدین منظور تنها کافیست با کارشناسان بخش فروش ما ارتباط برقرار نمایید تا ضمن اطلاع از قیمت محصولات در مورد چگونگی نحوه سفارش نیز سوالات خود را از آنها بپرسید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا شما را بیشتر و بهتر با سیستم تهویه مطبوع مینی چیلر و مزایا و معایب آن آشنا کنیم. مینی چیلر یکی از بهترین سیستم های تهویه مطبوع مناسب ساختمان های مسکونی، تجاری و حتی اداری است که میتواند در طولانی مدت عملکرد بسیار خوبی از خود نشان دهد و هزینه های شما را تا حد زیادی کاهش دهد. شما میتوانید همین الان از طریق فروشگاه موراکو این مدل سیستم تهویه مطبوع را با مناسب ترین قیمت و بالا ترین کیفیت تهیه کرده و از خدمات پس از فروش این برند ایرانی بهره مند شوید.