در دستگاه چیلر، کمپرسور یک قطعه بسیار مهم به حساب میآید که شروع کننده سیکل تبرید تراکمی است. در این قسمت مبرد فشرده میشود و برای گردش در سایر قسمتهای چیلر مثل کندانسور و اپراتورها آماده میشود. چیلر ها دارای مدلها و انواع مختلفی هستند و یکی از مهمترین قسمتهایی که باعث این تفاوت میشود، بخش کمپرسور است. انواع کمپرسور چیلر تراکمی با توجه به ظرفیت مورد نیاز دستگاه، شرایط اقلیمی و میزان شدت کاری که از آن انتظار داریم، تعیین میشود. به صورت کلی انواع مختلف کمپرسور چیلر به 4 نوع مختلف تقسیم بندی میشوند که از نظر ساختاری و نحوه فشرده سازی مبرد با یک دیگر تفاوتهایی دارند. همین تفاوتها باعث میشود تا هر یک برای نصب روی چیلرهای خاص با ظرفیتهای مشخص مناسب باشند.
در ادامه این مطلب از فروشگاه موراکو به سوال کمپرسور چیلر چیست پاسخ دادهایم و انواع مختلف کمپرسور چیلر ها و نحوه کار آنها به شما معرفی کردهایم تا در خصوص کاربردهای هر کدام از این کمپرسورها اطلاعات جامعی به دست بیاورید.
کمپرسور چیلر چیست؟ انواع آن
به صورت کلی 4 مدل کمپرسور در چیلر ها و سیستمهای تهویه مطبوع تبریدی مورد استفاده قرار میگیرد که شامل موارد زیر میشوند:
- کمپرسور پیستونی (Piston type) یا همان رفت و برگشتی
- کمپرسور اسکرال (Scroll) یا حلزونی
- کمپرسور اسکرو (Screw) یا مارپیچی
- کمپرسور سانتریفیوژ (Centrifugal) یا گریز از مرکز
هر کدام از این کمپرسورها توسط موتور الکتریکی، موتور احتراق داخلی پیستونی، موتور بخار یا توربین گاز به گردش در میآیند و عملیات متراکم سازی انجام میدهند.
1- کمپرسور پیستونی (Piston type)
کمپرسور چیلر تراکمی پیستونی یا همان رفت و برگشتی یکی از کاربردیترین کمپرسورها در صنعت تبرید به حساب میآید که به سه دسته کلی هرمتیک، نیمه هرمتیک و باز تقسیم بندی میشود. در واقع منظور از هرمتیک این است که محفظه آن به صورت کامل آب بندی شده است و امکان دسترسی به سیلندرها و باز کردن آنها وجود ندارد.
منظور از نیمه هرمتیک نیز این است که کمپرسور این سیستم دارای یک پوسته است ولی این پوسته را میتوان باز کرد. این نوع کمپرسور چیلر تراکمی پیستونی برای ظرفیتهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. منظور از کمپرسور باز نیز این است که پوستهای برای کمپرسور در نظر گرفته نشده است و الکتروموتور و گیربکس در بیرون مجموعه راه اندازی میشود. این مدل از کمپرسورها برای ظرفیتهای بسیار بالا اکثرا کاربرد دارند و توان آنها از یک مگاوات هم بالاتر میرود.
صدای این مدل از کمپرسورها نسبت به دیگر مدلهای بیشتر است ولی از آنجایی که در موتور خانه یا بیرون از ساختمان اکثرا نصب میشوند، این مورد زیاد اهمیتی ندارد. این کمپرسورها معمولا دارای ساختاری ساده هستند و به همین خاطر در زمان فرسوده شدن به راحتی و با کمترین هزینه تعمیر میشوند. ولی باید اضافه کرد که اکثرا از کمپرسور پیستونی در آب و هوای گرم و مرطوب استفاده میکنند؛ چرا که میتوانند درجه حرارت بالای محیط را تحمل کنند! این در حالی است که کمپرسور اسکرو یا اسکرال به این صورت نیستند و برای مناطق گرم مثل جنوب کشور مورد استفاده قرار نمیگیرند.
2- کمپرسور اسکرال
کمپرسور چیلر اسکرال از دو قطعه به شکل حلزون تشکیل شده است که یکی ثابت و دیگری متحرک است و معمولا به موتور متصل میشود. مبرد با چرخش حلزونی محرک کم کم به سمت مرکز نزدیک میشود و عملیات فشرده سازی مبرد انجام میشود. کمپرسورهای اسکرال اکثرا در سیستمهای تهویه مطبوع خانگی یا تجاری مثل چیلر ها، مینی چیلر ها و همچنین هیت پمپهای سرمایشی و گرمایشی مورد استفاده قرار میگیرند.
ظرفیت این کمپرسورها معمولا بین 3 تا 120 کیلووات است و در کاربردهای با ظرفیت بالا به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرند و کاربرد دارند. از جمله مزایای این مدل کمپرسور میتوان به سطح صدای پایین، کارکرد آرام و بدون لرزش و… اشاره کرد. معمولا به چیلر هایی که دارای کمپرسور اسکرال هستند، چیلر اسکرال گفته میشود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات دقیق در خصوص قیمت چیلر با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.
3- کمپرسور اسکرو
در میان تمامی مدلهای کمپرسور چیلر تراکمی دیگر سیستمهای تبریدی، کمپرسور پیستونی، اسکرو و اسکرال بیشتری کاربرد را به خود اختصاص دادهاند. کمپرسورهای اسکرو از دو مارپیچ به نام روتور تشکیل شدهاند. با به چرخش در آمدن روتور ها، مبرد از مجرای ورودی بین دو روتور رفته و متراکم میشود. این مدل از کمپرسورهای به دلیل هندسه خاصی روتور ها به روغن کاری بسیار زیادی نیاز دارند که معمولا به شکل روغن کاری تزریقی یا روغن آزاد ساخته میشوند.
این مدل از کمپرسورها نسبت به مدل اسکرال دارای ظرفیت بیشتری هستند و اکثرا در ظرفیتهای بالای چیلر از این نوع کمپرسورها استفاده میکنند. از جمله معتبرترین و شناخته شدهترین شرکتهای تولید کننده این مدل از کمپرسورها میتوان به بیتزر، هنبل و.. اشاره کرد.
4- کمپرسور سانتریفیوژی
یکی دیگر از انواع مختلف کمپرسور چیلر تراکمی که در این مطلب قصد معرفی آن را داریم، کمپرسور سانتریفیوژی است. این مدل کمپرسور از یک محفظه، شفت و ایمپلر آلومینیومی طراحی و تشکیل شده است. مبرد با چرخش ایمپلر از قسمت مرکزی آن وارد میشود و در اثر نیروی گریز از مرکز به اطراف پرت میشود و سپس انرژی جنبشی آن را در بخش دیفیوزر به انرژی فشار تبدیل میکند.
ظرفیت کمپرسورهای سانتریفیوژی میتواند با استفاده از فینهایی که زاویه ورود مبرد به مرکز تغییر میدهند، متغیر باشد. این مدل کمپرسورها معمولا با مبرد R410A کار میکنند و کاربردهای با نسبت تراکم کم و ظرفیت سرمایشی بالا که چیلر بیشتر مدت زمان کار خود را به صورت حداکثری کار میکند، به کار میروند. به همین خاطر در زمانهایی که نیاز است چیلر در طولانی مدت به صورت مداوم کار کند، از این نوع کمپرسور استفاده میشود. به چیلر هایی که دارای کمپرسور سانتریفیوژی هستند، چیلر سانتریفیوژی گفته میشود.
سخن پایانی
به صورت کلی انواع کمپرسور چیلر را میتوان به 4 دسته بندی کلی تقسیم بندی کرد که شامل اسکرال، اسکرو، پیستونی و سانتریفیوژی میشوند. این مدلها از نظر ساختاری و شیوه فشرده سازی مبرد با یکدیگر تفاوتهایی دارند و به همین خاطر در سیستمها و چیلرهای مختلف برای کاربردهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند.
کمپرسور چیلر را باید از نظر کیفیت، ساختار، قیمت، تعمیر و نگهداری و… بررسی و ارزیابی کرد و بهترین مدل آن را انتخاب کرد تا برای کاربرد مورد نظر شما مناسب باشید.