انواع مختلف چیلر ها به صورت کلی به چیلرهای جذبی و تراکمی تقسیم میشوند که هر کدام از این مدلهای دارای ویژگیها و مزایای هستند و کاربردهای مختلفی دارند.
به همین دلیل در زمان خرید چیلر باید به موارد مختلف توجه داشت تا بتوان بهترین مدل چیلر را بر اساس نوع نیاز تهیه و خریداری کرد. تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از منظر عملکرد و ساختار درونی آنها مورد بررسی قرار میگیرند. چیلرهای جذبی و تراکمی همان طور که گفته شد دارای مزایا و معایبی هستند و با توجه به موقعیت پروژه و کاربری میتوان بهترین مدل چیلر را انتخاب کرد.
در ادامه این مطلب از فروشگاه موراکو با ما همراه باشید تا با تفاوت چیلر جذبی و تراکمی آشنا شوید و این دو نوع چیلر را با هم مقایسه کنید.
اصلیترین تفاوتهای چیلرهای جذبی و تراکمی
به زبان ساده، اصلیترین و مهمترین تفاوت چیلر جذبی و تراکمی این است که در چیلرهای تراکمی کمپرسور قرار دارد و مصرف اصلی انرژی، برق است. این در حال است که در چیلرهای جذبی کمپرسور وجود ندارد و به جای آن از ژنراتور و ابزوربر استفاده میشود که مصرف اصلی آن بر پایه سوخت طبیعی است. از دیگر تفاوتهای اصلی چیلرهای جذبی و تراکمی میتوان موارد زیر را نام برد:
از دست ندهید: چیلر جذبی چیست؟ انواع | کاربرد ها | مزایا | معایب
1- میزان مصرف انرژی
همان طور که گفتیم، چیلرهای تراکمی با استفاده از برق کار میکنند؛ در حالی که اکثر چیلرهای جذبی از گاز طبیعی استفاده میکنند. برای اینکه بفهمیم از نظر میزان مصرف انرژی چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی، معیارهایی را باید مد نظر قرار دهیم.
به عنوان مثال نسبت بی بعد EER و COP که همان ضریب عملکرد یک دستگاه هستند، در این زمینه کاربرد دارند.
ضریب عملکرد چیلرهای جذبی بسیار کمتر چیلرهای تراکمی است. به عنوان مثال COP در چیلرهای جذبی اکثرا بین 0.5 تا 1.2 است. هر چقدر که این عدد بیشتر باشد، عملکرد سیستم از نظر میزان صرفه جویی مصرف انرژی بهتر است. این در حالی است که در چیلرهای تراکمی این عدد بین 2.5 تا 7 است. پس میتوان به این نتیجه رسید که تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر میزان مصرف انرژی به نفع چیلر تراکمی است.
البته از آنجایی که در کشور ما گاز ارزانتر از برق است، هزینه کمتری را برای استفاده کنندگان ایجاد میکنند!
2- قیمت اولیه
یکی دیگر از اصلیترین تفاوتهای چیلر جذبی و تراکمی، قیمت اولیه آنها میباشد که بسیار مشهود است. به صورت کلی خرید سیستم چیلر جذبی، گرانتر از یک چیلر تراکمی با همان ظرفیت مشخص است. البته فرقهایی که در هر کدام از سیستمهای چیلر جذبی و تراکمی وجود دارند که خود دارای قیمتهای متفاوتی هستند.
3- وزن و ابعاد
فرق چیلر جذبی و تراکمی از نظر وزن و اندازه به این صورت است که در چیلرهای جذبی به دلیل وجود متعلقات بیشتر و بزرگتر، وزن و اندازه نسبت به مدلهای تراکمی بیشتر است. همچنین باید اضافه کرد که چیلرهای جذبی در محل موتور خانههای نصب و راه اندازی میشوند، ولی چیلرهای تراکمی در موتور خانه و هم در پشت بام یا حیاط قابل نصب هستند.
4- میزان صدای تولید شده توسط سیستم
یکی دیگر از تفاوتهایی که در مقاله مقایسه چیلر جذبی و تراکمی قصد داریم مورد بررسی قرار دهیم، میزان سطل صدای تولید شده توسط این سیستمها است. البته باید توجه داشته باشید که چیلر ها میتوانند بر اساس امکانات و آپشنهایی که دارند، تفاوتهایی با هم داشته باشند و از این رو نمیتوان به صورت کلی در خصوص این سیستمهای نظر داد.
همان طور که گفتیم، چیلرهای جذبی در موتور خانههای نصب و راه اندازی میشوند و در نوع چیلرهای تراکمی آب خنک نیز به این صورت است و صدای تولید شده برای استفاده کنندگان مزاحمتی ایجاد نمیکند. در نوع هوا خنک چیلرهای تراکمی نیز، چیلر در فضای بیرونی از جمله پشت بام و حیاط نصب و راه اندازی میشود و صدای آزاردهندهای تقریبا ندارد.
5- طول عمر دستگاه
از آنجایی که چیلرهای تراکمی هوا خنک از آب برای خنک کردن کندانسور استفاده نمیکنند، رسوبات کمتری در سیستم شکل میگیرند و در نتیجه طول عمر سیستم افزایش پیدا میکند. البته در چیلرهای تراکمی آب خنک در چیلرهای جذبی نیاز به برج خنک کننده است. وجود آمونیاک و ماده جاذب لیتیوم بروماید، باعث ایجاد خوردگی در سیستمها میشود و یکی دیگر از دلایل اصلی کاهش عمر چیلرهای جذبی است.
پس میتوان به این نتیجه رسید که چیلرهای جذبی عمر و دوام کمتری نسبت به چیلرهای تراکمی دارند.
6- تعمیر و نگهداری
تعمیر و نگهداری از چیلرهای جذبی بسیار حساستر از چیلرهای تراکمی است. در واقع نیاز به تخصص و مهارت در نگهداری از چیلرهای جذبی امری ضروری و حائز اهمیت است.
از طرف دیگر در چیلرهای تراکمی در صورت بروز خرابی کمپرسور سیستم، هزینههای زیادی به استفاده کنندگان این چیلر ها وارد میشود و در چیلرهای تراکمی با کمپرسور اسکرال، در صورت بروز خرابی این بخش، باید کمپرسور سیستم را تعویض کرده و در چیلرهای اسکرو کمپرسور اسکرو در بسیاری از موارد قابل تعمیر است.
7- جمل به پروژه و نصب
چیلرهای تراکمی معمولا به صورت یکپارچه و شارژ شده به محل پروژه ارسال میشوند؛ این در حالی است که چیلرهای جذبی مخصوصا در ظرفیتهای بالا به دلیل ابعاد، قطعات بزرگ و همچنین چند مرحله و چند تکه بودن، در محل پروژه نصب و راند اندازی میشوند.
به صورت کلی هزینه نصب و راه اندازی چیلرهای جذبی بیشتر و بالاتر است چیلرهای تراکمی است.
8- کاربردها
چیلرهای جذبی در پروژههایی که نیاز به تأمین برق بالا است و امکان تأمین برق بیشتر برای کارفرما فراهم نیست، گزینه مناسبی هستند. همچنین در پروژههای کوچک نیز استفاده از چیلرهای جذبی بیشتر است اما با توجه به مزایا و معایب چیلر جذبی و تراکمی، استفاده از چیلرهای جذبی کمتر است.
چیلرهای جذبی در پروژههای بزرگ مثل بیمارستانها، نیروگاهها، دانشگاهها و… بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند و این در حالی است که چیلرهای تراکمی توسط اکثرا کاربران مورد استفاده قرار میگیرند.
9- میزان مصرف آب
چیلرهای جذبی به یک برج خنک کننده نیاز دارند. برجهای خنک کننده معمولا به صورت تبخیری کار میکنند و باعث اتلاف آب میشوند. از این رو چیلرهای جذبی نیاز به آب دارند و همچنین باعث مصرف بیشتر آب برای خنک کاری میشوند.
در چیلرهای تراکمی آب خنک وضعیت مشابه چیلر جذبی است ولی تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در مدل هوا خنک این است که نیاز به آب و برج خنک کننده نیست و مصرف آب در سیستم اتفاق نمیافتد.
با توجه به اقلیم حال حاضر ایران میتوان به این نتیجه رسید که در آینده نزدیک و شاید در حال حاضر چیلرهای تراکمی بازار بزرگی تری داشته باشند.
10- آسیب به محیط زیست
چیلرهای تراکمی اکثرا از مبرد ها در سیکل تبرید تراکمی استفاده میکنند. این مبرد ها اکثرا باعث تخریب لایه اوزون شده و همچنین اثر بیشتر گازهای گلخانهای روی کره زمین میشوند. البته امروزه استفاده از بیشتر مبرد ها ممنوع شده است ولی همچنان در برخی موارد مورد استفاده قرار میگیرند. ولی در چیلرهای جذبی به دلیل استفاده از مبرد های طبیعی، تخریب لایه اوزون وجود ندارد و اثر کمتری در گرم شدن کره زمین دارد.
اگر میخواهید با گاز مبرد و انواع آن بیشتر آشنا شوید، مقاله مبرد چیست را اصلا از دست ندهید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کرده تا به بررسی و مقایسه اقتصادی چیلر جذبی و تراکمی بپردازیم. امروزه استفاده از چیلرهای جذبی بسیار کمتر است چیلرهای تراکمی است. از آنجایی که نحوه کار چیلرهای تراکمی بهتر است و هزینه نصب و نگهداری پایینی دارند، اکثرا توسط افراد مختلف مورد توجه قرار میگیرند. همچنین محدودیت تولید چیلرهای جذبی در ظرفیتهای پایین نیز عملا این چیلر ها را از این بازار حذف کرده است. آشنایی با تفاوتهای انواع چیلر جذبی و تراکمی به شما کمک میکند تا بتوانید بهترین گزینه را برای پروژه مورد نظر خود انتخاب کنید.