یکی از رایج ترین واژه هایی که در حیطه تهویه مطبوع هوا استفاده می شود چیلر است. در واقع چیلر به معنای آب سرد کن است. در صنعت اگر از چیلر برای پروسه های صعنتی استفاده شود به آن چیلر صنعتی می گویند که دارای تفاوت های مختلفی با چیلرهای تراکمی، چیلرهای جذبی و دیگر چیلرهای مسکونی و غیر مسکونی است.
چیلرهای صنعتی در واقع یک نوع سیستم سرمایشی هستند که از آن ها برای محیط هایی مانند سردخانه و … استفاده خواهد شد. البته برای خنک سازی آب هم در درجه های زیر صفر از چیلر صنعتی استفاده می شود. چیلرهای مسکونی و غیر مسکونی دارای تفاوت بسیار زیادی با چیلر صنعتی است. یکی از مهم ترین تفاوت های چیلرهای مسکونی و غیر مسکونی با چیلرهای صنعتی این است که از این نوع چیلر های مسکونی و غیر مسکونی فقط در تابستان راه اندازی و استفاده می شود اما از چیلرهای سعنتی در همه فصل های سال استفاده می شود و در واقع چیلری همیشگی و دائمی است.
در این مقاله قصد داریم هر آنچه نیاز است در رابطه با چیلرهای صنعتی بدانید را برایتان شرح دهیم. با ما همراه باشید.
مطالبی که در این مقاله مطالعه خواهید کرد طبق سر فصل های زیر ارائه می گردد:
- آشنایی با انواع چیلرهای صنعتی
- اجزا مختلف چیلر صنعتی چیست و چه عملکردی دارد؟
- نگهداری و تعمیرات چیلر صنعتی چگونه انجام می شود؟
-
آشنایی با انواع چیلرهای صنعتی
قیمت انواع چیلرهای صنعتی با یک دیگر تفاوت داشته زیرا هر یک از آن ها منحصرا باید در یک صنعت خاص استفاده شود و عوامل مختلفی مانند سایز، نوع کارکرد و … می تواند در هزینه نهایی تهیه آن ها تاثیر گذار باشد. از چیلرهای صنعتی در صنایع مختلفی استفاده می شود که عبارتند از:
- صنعت تزریق پلاستیک: از چیلرهای صنعتی برای خنک کاری قالب هایی که در صنعت تزریق پلاستیک است استفاده می شود. البته در این صنعت از مینی چیلر صنعتی یا چیلر صنعتی استفاده می شود.
- صنایع پزشکی و دستگاه های MRI: در دستگاه های ام آر آی از اشعه ایکس و شتاب دهنده های خطی برای تکمیل فرآیند دستگاه استفاده می شو که موجب تولید حرارت بسیار بالایی است. برای آن که بتوانند حرارت ایجاد شده دستگاه ها را دفع کنند باید از چیلرهای صنعتی استفاده کنند.
- صنایع دستگاه های لیزر: برای شبرشکاری فلز ها حرارت بسیار بالایی تولید می شود. نیاز است برای خنک سازی دستگاه ها حین استفاده از چیلرهای صنعتی استفاده شود تا حرارت بالا مانع از عملکرد صحیح دستگاه های لیزر نشود.
- صنایع چاپ و چاپخانه ها: دستگاه های چاپ به دلیل چرخش بسیار بالا و اصطکاک بالایی که دارند باعث ایجاد حرارت و دمای بسیار زیادی می شوند. در صورتی که بخواهند دستگاه فرآیند خود را به صورت صحیح انجام شوند باید از چیلرهای صنعتی برای خنک کنندگی آن ها استفاده شود.
اجزا مختلف چیلر صنعتی چیست و چه عملکردی دارد؟
چیلرهای صنعتی نیز مانند دستگاه های دیگر دارای بخش های مختلفی است که عبارتند از:
- اپراتور: بخش اپراتور که از لوله و پوسته ساخته شده است وظیفه انتقال مبرد را بر عهده دارد. آب در اطراف این لوله های برای خنک شدن است و با استفاده از مبرد می توان گرمای موجود در آب را گرفته و دمای آن را به زیر صفر برده و خنک کرد. پس از آن که دمای آب به زیر صفر رسید آب به وسیله پمپ ها به فن کویل، رادیاتور، شوفاژ، دستگاه های صنعتی و … انتقال داده می شود. پس از آن که آب سرد منتقل شد محیط خنک سازی شده و چیلر فرآیند خنک سازی را به درستی انجام می دهد.
- کندانسور: بخشی از چیلر که وظیفه خنک سازی مبرد را انجام میدهد کندانسور است. کندانسور ها به دو بخش کندانسور هوا خنک و کندانسور آب خنک تقسیم می شود. کندانسور هوا خنکريال هوای خنکی که با استفاده از لوله های مبرد خنک شده است را به کمک فن به محیط انتقال می دهد و در فرآیند فعالیت این بخش آب هیچ گونه نقشی نخواهد داشت. دلیل استفاده نکردن از برج خنک ساز نیز عدم نیاز به آب در این بخس است. اما کندانسور آب خنک، مبرد درون بخش لوله ها و پوسته ها قرار گرفته می شود و آب خنک باید از اطراف آن عبور کند. آب خنکی که عبور می کند گرمای مبرد را جذب کرده مبرد را خنک می کند. پس از آن که آب گرم می شود به برج خنک کننده برای خنک سازی انتقال داده می شود.
- کمپرسور: بخش اصلی چیلرهای صنعتی کمپرسور است که اصلی ترین بخش سیستم های سرمایشی به شمار می رود. وظیفه کمپرسور فشرده کردن گاز مبرد است. گاز مبرد ابتدا باید با استفاده از کمپرسور فشرده سازی شود و سپس به وسیله لوله های انتقال به کندانسور فرستاده شود. کمپرسور نیز مانند کندانسور دارای انواع مختلفی از جمله جمله کمپرسورهای اسکرال (حلزونی)، کمپرسور روتاری (دوار)، کمپرسور گریز از مرکز، کمپرسور اسکرو (پیچشی)، کمپرسور پیستونی است.
- شیر انبساط: این بخش در چیلرهای صنعتی وظیفه تبدیل مبرد مایع به گاز را بر عهده دارد. اشیر انبساط می تواند تقریبا 25 درصد از مبرد مایع را تبدیل به گاز کند و بقیه آن را به اپراتور برای خنک سازی انتقال دهد.
· تابلو برق: یکی دیگر از اجزای مهمی که در چیلرهای صنعتی وجود دارد تابلو برق است. این قطعه در چیلرهای صنعتی علاوه بر حفاظت الکتروموتورها مانند کمپرسور و فن ها در برابر بار اضافه الکتریکی و دو فاز شدن جریان برق باید عملکرد چیلر را کنترل و مدیریت کند. در صورتی که تابلو برق ها به درستی عمل کنند می توانند عمر دستگاه را بالا برده، هزینه های تعمیرات دستگاه را کاهش داده و ضریب خطای دستگاه را کمتر کنند.
نگهداری و تعمیرات چیلر صنعتی چگونه انجام می شود؟
چیلرهای صنعتی دارای حساسیت بسیار بالایی دارند و باید همیشه آماده به کار باشند. زیرا عدم توقف این بخش در واحد های صنعتی می تواند تاثیر بالایی در آینده فرآیند تولید داشته باشد. به همین علت نگهداری و تعمیرات به موقع از چیلرها در صنعت دارای اهمیت بسیار بالایی می باشد. مهم ترین مواردی که باید در مراقبت و نگهداری از چیلرهای صنعتی مورد توجه و دقت قرار گرفته شود عبارتند از کنترل جریان برق مصرفی چیلر، فشارهای مکش و دهش در چیلر، شستشوی به موقع کندانسور، کنترل روغن کمپرسور، کنترل دمای ورودی و خروجی چیلر، کنترل لولهکشیها و اطمینان از عدم نشتی.